perjantai 21. kesäkuuta 2013

Ei ole sutta karvoihin katsominen

Villa Hukan panelointityöt jatkuvat.

Hukka mustuu sisältä ja ulkoa. Nyt on ulkopanelointi edennyt noin puoliväliin ja sisälläkin A on jatkanut vaikeiden paikkojen laatoituksia. Alla olevasta kuvasta voi nähdä, kuinka hän on laatoittanut ikkunapielet ja tukenut ylälaatat riman pätkillä. Aika kirkkaastihan tuo ilta-aurinkokin paistaa löylyhuoneen ikkunasta suihkutilan peräseinälle asti.

A on laatoittanut ikkunanpieliä.
Seuraavaksi on vuorossa pesuhuoneen lattian laatoittaminen, jota ennen tarkistetaan vielä kerran kaadot, lattiapinnan tasaisuus (laattojen koeladonnalla) ja viemärirännin kallistukset. Ja tehdään tietenkin myös lattian vesieristys. A aikoo yrittää saada rännin reunaan laatan reunat jiiriin, jolloin lattiaan ei tarvitsisi asentaa mitään erillistä listaa. Sitä varten täytyy kuitenkin luultavasti keksiä jonkinlainen ohjuri sirkkeliä varten. Haastava homma on joka tapauksessa näin kovilla ja paksuilla puristelaatoilla, joten jos näyttää, että työstä ei tule mitään, laatat täytyy koittaa asentaa siististi jollain muulla tavalla.

Meillä mennään juhannus muuton ja rakentamisen merkeissä. Onneksi järvi on lähellä, mikäli helteet yltyvät liian koviksi. Toivotan kaikille oikein hyvää juhannusta tämän viime kesäisen vanhan talomme pihakuvan kera. Näistä maisemista muutamme nyt väliaikaisen asunnon kautta uuteen kotiin. Hieman on haikea, mutta samalla myös iloisen odottava olo!

Vanhan talomme viimekesäinen pihakuva.
Oikein hyvää juhannusta!

-J-


maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kylppärin ja kodinhoitohuoneen tiukkaa pohdintaa

A on saanut Hukan suihkutilojen seinien laatoitustyöt lähes valmiiksi. Mielestäni niistä tulee tosi hienot! Lisäksi hän on saumannut saunan lattiaa. Ensin piti toki rapsia laattalaastin jämät pois laattojen väleistä. Sitä varten on onneksi olemassa kätevä mattoveistä muistuttava työkalu, jolla homma onnistuu melko helposti, mutta toki polvia rasittavasti.


Lähes valmiit Hukan kylppärin seinät.
A tilasi myös vihdoin saunan lasit tarkkojen mittausten päätteeksi. Kattopanelejakin on etsitty, ja lopulta päädyimme kääntämään paneloinnin toiseen suuntaan, jolloin panelien pituus ei enää ole niin suuri ongelma. Nyt täytyy sitten kääntää jo kiinnitetty katon tukirimoitus toisin päin.

Saimme työmaalle myös kiukaan. Sitten tajusimme, että tarvitsemme sille myös sellaisen säädettävän alustan, koska saunan lattiassa on kaadot, jotka saavat kiukaan menemään vinoon, jos alustaa ei ole. No, kaikkea ei voi heti tajuta! Onneksi alustoja saa kiukaan valmistajalta.


Ammeseinältä puuttuu vielä muutama laatta, sillä ne loppuivat kesken.

Olemme myös etsineet laattojen ulkokulmiin mustan metallin väristä kulmalistaa (kuten Lokki-takan metalliosat), mutta sellaista ei tunnu löytyvän mistään! Saa nähdä, mitä keksimme tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Samaan aikaan olemme pohtineet Punahilkan kellarin kodinhoitohuoneen sisustusta. Vesipiste tulee heti oven viereen samalle seinälle ja sen viereen laskutilaa, sekä yläpuolelle yläkaapit. Kulman jälkeen tulee hieman ylemmäksi nostettu pesukone ja viereen kuivauskaappi, sekä ainakin kaksi vierekkäistä likapyykkikaappia ulosvedettävine koreineen. Päätyseinä jää ilman kalustusta ja sille voi tarvittaessa laittaa vaikka pienen pöydän ompelukoneelle. Oven oikeanpuoleiselle seinälle tulee täyskorkeita kaappeja, joista pari henkariversioina ja pari ihan tavallisilla hyllyillä. Jos ehdin, piirrän tästä vielä luonnoksen, sillä sitä tarvitaan joka tapauksessa tarjouksia pyydettäessä.

Huomion arvoista on myös se, että koska lattiassa on viemäröinti ja kallistukset, kaappeihin ei voida laittaa suoraan lattiaan tukeutuvia liukuovia, vaan joko avattavat perusovet, tai liukuovet sokkelilla. A:n piti asiasta minulle huomauttaa, en olisi itse tätäkään asiaa tajunnut.

Kellarin porraskuilu, oikealla KHH.
Materiaalina olen viehättynyt vaaleaan koivuun, tai ihan vain perusvalkoiseen, sillä tilassa ei ole yhtään ikkunaa. Saisikohan tilaan jotenkin sovitettua myös sitä ihailemaani Imi Vanadium -laattaa, vaikka se onkin vähän tumman puoleista? Ikkunoista puheenollen, mietimme myös yhtenä vaihtoehtona sisäikkunan laittamista kodinhoitohuoneen yläkaappien päälle porraskuilun suuntaan juuri valon takia. Tällöin täytyy kyllä huolehtia ikkunan äänieristyksestä erityisen hyvin.

Valintoja, valintoja! Kohta näistä kaikista sauhuaa jo pää!

-J-

 

sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Toisin kävi (kellarin valu ja ulkoseinien panelointi)

Meillä oli torstaiaamuna kellarin lattian valu. Valumiesten piti tulla iltapäivällä ja minulla oli työpalaveri aamulla. A:n piti ensin vahtia hetki lapsia ja sen jälkeen mennä työmaalle vielä tarkistamaan, että kaikki on valua varten kunnossa. Toisin kävi.

Hei, siellähän näkyy - lattia! Tekninen tila vaatii putkia ja johtoja.

Lähdin hieman ennen seitsemää ja ja hieman yli seitsemän A sai puhelun, jossa kysyttiin mihin korkoon kellarin lattia valetaan. Vasta pienen keskustelun jälkeen mies tajusi, että valajat soittivat työmaalta, jossa olivat aloittelemassa valua. Mies kielsi aloittamasta mitään, soitti salamana anopin lastenvahdiksi ja lähti työmaalle. Toivottavasti kaikki tarpeellinen tuli kiireessä tarkistettua!

Betonipinta on kaunis, en ihmettele miksi jotkut haluavat jättää sen näin.

Sen verran kiiretilanne aiheutti, että viemärin kannet jäivät 13 cm korkoon, jolloin lattian valusta tuli hieman normaalia, noin kymmentä senttiä paksumpi, eli lattialämmitysputkilla on enemmän varaavaa, mutta myös lämmitettävää massaa ympärillään ja lattian kuivumiseen menee hieman kauemmin, eli noin 3-4 kuukautta.

Viime viikolla meillä oli ohjelmassa myös saunarakennuksen ulkoseinin panelointi. Toisin kävi.

Sade sotki suunnitelmat ja työmiehet muurasivat ulkotöiden tilalla Punahilkan väliseiniä toiseen kerrokseen. A nauroi, että onneksi työmaalla riittää tällä hetkellä töitä mistä valita. Väliseinien muuraus on myös tärkeä ja kiireellinen työ, jotta päästään vetämään sähköjä, jne.

Lapset vierailivat viikonloppuna työmaalla ja pääsivät ensimmäistä kertaa näkemään yläkerran huoneet melkein valmiiden väliseinien kanssa. Vanhin tyttömme valitsi itselleen keittiön päällä olevan järvinäköalahuoneen ja keskimmäinen poikamme sen vieressä olevan tilan. Nuorin tyttömme saa hieman muista erillään olevan ilta-aurinkohuoneen, josta näkymä on kadulle. Jos siis päätökset pysyvät vielä myöhemminkin.

-J- 





torstai 13. kesäkuuta 2013

Hukan tuvan valaisinvalintoja

Eilen illalla tilattiin vihdoin viimeiset puuttuvat valaisimet Hukan tupaan. Sohvaryhmän päälle päädyimme tilaamaan kaksi neutraalin valkoista Vaasi-valaisinta. Syy juuri tämän valaisimen valintaan oli jo aikaisemmin valittu ruokapöydän päälle tuleva valaisin Tripoli, jolle mielestäni Vaasit olivat turvallisesti yhteensopiva pari, niillä kun on sama suunnittelijakin, Eero Aarnio. Pidän Vaaseissa niiden syntytarinasta ja ideasta valaisimen takana. Tripolia taas olen aina pitänyt jotenkin jännänä valaisimena. A:n kanssa meillä tulee sen muodosta mieleen jostain syystä meren syvyyksissä uivat valtavat paholaisrauskut.

Seinävaloiksi halusin jotain vähän erilaista. Pitkään pohdittuamme päädyimme Trion LifeStyle Airlight -valaisimiin, koska mielestäni niillä syntyy seinälle ihana valoefekti. Samaan aikaan itse valaisinkin on erikoisen ja modernin näköinen. Hieman mietin, onko valaisin liian pieni niin korkealle seinälle (tupa on puolentoista kerroksen korkuista tilaa), mutta ehkä tuo valoefekti saa sen sitten vaikuttamaan kokoistaan suuremmalta. Meille tulee näitä valaisimia tupaan yhteensä viisi, kaksi parven etureunaan, kaksi keittiön viereen pitkälle seinälle ja yksi panorama-ikkunan yläpuolelle takan viereen. Toivottavasti tuvasta tulee seinävalaisinten myötä juuri niin tunnelmallinen kuin kuvittelen!

Nyt kun vielä löytäisi jostain sellaista tähtikuvioista helmiäishohtoista vaaleaa tapettia keittiön välitilan koristeeksi lasin alle, niin saisi kivasti toistettua valoefektin muotokieltä myös siellä. Vaan eipä ainakaan hakukoneen kuvahaulla tuntunut tärppäävän, täytyy varmaan käydä tutustumassa jonkun/joidenkin tapettitalojen valikoimiin ihan paikan päällä. Vinkatkaa, jos olette jossain sattumalta nähneet tähtikuvioista vaaleaa helmiäistapettia!

Hukan ulkoseinäpaneelit pinossa, profiili UTW.

Katselin pitkään myös Eglon valaisimia, mielestäni heillä on monia kivoja ideoita ja melko kohtuuhinnoilla. Mietimme samalla jotain kivoja valaisimia ulkotiloihinkin. Suurin kiire olisi löytää Hukan sisääntuloon kattovalaisimet, mutta valikoimat eivät valitettavasti tuntuneet kovin suurilta. Ehkäpä valitsemme ihan vain jonkin perusmallin, tämä Massiven Casablanca-valaisin olisi ainakin edullinen? Katto on musta, joten epäsuoraa valoa ei kannata laittaa.

Kohta saadaan rimojen päälle paneelit...

Sen sijaan muualla ulkotiloissa epäsuorat valoefektit kiinnostavat. Konstsmiden Pesaro viehätti yksinkertaisella muodollaan heti ensi silmäykseltä. Mietimme, että tämä voisi sopia Villa Punahilkan sisällekin eteiseen yläkerran sillan alapintaan, jos nämä saa asentaa seinän lisäksi myös kattoon.

Ja jos Hukan tuvan tähtiefektiä haluaisi tuoda uloskin, Konstsmiden 7900 Monza sopisi siihen tarkoitukseen. Mietin, että yksi tällainen valo olisi ihana saada johonkin ihan päärakennuksen ulko-oven viereen tai alla kuvassa näkyvien isojen ikkunoiden väliin. Näkyvällä paikalla yksikin olisi ihan riittävästi, valaisimiin saa nimittäin helposti upotettua omaisuuksia, jos ei ole tarkkana.


...ja paneelien päälle voisi jo periaatteessa kiinnittää ulkovalot.

 -J-

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Yki mustasi sokkelin

Hukan sokkeli on valmis.

Niinhän siinä kävi. Viime viikolla saatiin Hukan eli saunarakennuksen sokkeli maalattua mustaksi ja päällystettyä Yki sokkelipinnoitteella. Hieno tuli! Ensi viikolla työmaallamme aloittaa uusi työntekijä ja kahden palkatun apumiehen avulla tarkoituksena on laittaa Hukan karvat ojennukseen eli kiinnittää julkisivuun musta lautaverhous. Uskoisin, että ensi viikon aikana Hukan ulkonäkö muuttuu dramaattisesti, jännää!


Laatoitustyöt etenevät hitaasti, mutta huolella.


Sisällä A on jatkanut vedeneristystöitä, laatoituksia ja suihkukalusteiden asennuksia. Alla pari kuvaa suihkun sekoittimien asennuksesta, kun ne asennetaan niin sanotusti piiloon eli seinän sisään. Aikaisemmin olen kirjoittanut samasta aiheesta esimerkiksi helmikuussa. Sen kuun kuvista voi käydä katsomassa miltä seinän sisällä näyttää.














-J-

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Ei pöntömpi homma





Hukan pönttö on saatu paikoilleen. Hieman aikaa pöntön asennus viivästyi, sillä emme tajunneet tilauksen yhteydessä pyytää pidempää viemäriputkea mukaan. Vakiona tuleva putki on meidän seinän paksuudella liian lyhyt ja tarvittaessa pöntön toimittaja toimittaakin paketin mukana pidemmän putken, mutta sitä pitää tajuta pyytää. Hetken aikaa A ihmettelikin mitä ihmettä on asentanut väärin ennenkuin tajusi putken olevan liian lyhyt ihan hänestä riippumattomista syistä. Ohjeissa asiaa ei nimittäin mainita.

Lisäksi mies on laatoittanut suihkutilan seiniä. Niissä on taas pohdittu uudelleen laattajakoja ja rytmityksiä. Lopulta A päätyi laatoittamaan jokaisen seinän erikseen ja esimerkiksi tämän suihkuseinän puoliskot toistensa peilikuvina, ei juoksevana (ks. pystysaumat). Samoin hän pyrkii tekemään oviseinillä. Kaikkia tällaisia yksityiskohtia sitä ehtii hiomaan, kun tekee työt itse. Toisen työmaalla työskentelevä laatoittaja olisi luultavasti tehnyt seinät vain juoksevalla jaolla, vaikka tämä ei vaadi juurikaan enempää työtä, vain vähän pohtimista. Lisäksi A mitoitti laattajaon niin, että hankalimmat läpiviennit osuvat suunnilleen saumoihin, jolloin kolot on helpompi tehdä.

Laatoitettua suihkuseinää.
Seuraavaksi odottelemme työmaalle Hukan ulkoverhouspaneeleja. Niiden pitäisi saapua ihan näinä päivinä. Tässä eräänä päivänä vanhan talomme edessä käväisi puutavaralastissa oleva rekka ja A heti mietti, olisiko rekalta menneet laskutus- ja toimitusosoitteet sekaisin, mutta eihän kuorma sitten lopulta ollutkaan meille tarkoitettu. Innokkaasti siis odotellaan jo verhoilua!

Myös sokkelin pintamateriaalin valitsimme lopullisesti muutama ilta sitten. Otamme Yki rouhepinnoitteen mustana. Materiaali on hieman pienempirakeisempaa kuin perinteinen kivipinnoite, joten se sopinee sokkeliimme hyvin. Keskustelimme myös valmistajan ohjeesta pinnoittaa sokkeli ensin silikonimaalilla kalkkeutumisen estämiseksi. A ei kuitenkaan mielellään tee sitä, sillä hänestä sokkelin hengittävyyden tukkiminen ei ole hyvä idea, vaikka kyse on tuulettuvasta alapohjasta eikä esim. kellarin seinästä. Hänen  mielestään rakenteiden täytyy päästä tarvittaessa kuivumaan vapaasti. Minä taas olen huolissani siitä, näyttääkö sokkelimme parin vuoden päästä sellaiselta valkoisen juovikkaalta kalkin takia, mustassahan kalkki erityisesti näkyy, mutta A sanoi, että tarvittaessa sokkelia voi sitten pestä tai maalata uudelleen. Tiedä nyt sitten, onko ratkaisumme oikea, mutta tällä mennään.


Pintamateriaaleja odotetaan, jotta Hukka saisi mustan "turkkinsa".

Joka tapauksessa arkkitehtimme käväisi sattumalta yhtenä päivänä työmaalla ja oli kanssamme samaa mieltä siitä, että musta sokkeli sopii rakennuksiimme erinomaisesti. Hän myös kehui sitä, kuinka olemme saaneet kivasti toistettua mustaa teemaa Hukan sisämateriaaleissa. Kehuja on aina kiva kuulla, vaikka ansio kuuluukin enemmän sisustussuunnittelijallemme!

Punahilkassa ovat jatkuneet väliseinien muuraukset ja nyt on alakerta jo valmis. Oli muuten aika nopeaa! Seuraavaksi alkavat hahmottua yläkerran lastenhuoneiden mittasuhteet, kun seinää alkaa nousta sinnekin. Alakerran tilat vaikuttavat vielä toistaiseksi myös hurjan korkeilta, kun lattiasta puuttuu kymmenisen senttiä pintavalua ja muita materiaaleja. Vaaleat seinät saavat tilat myös vaikuttamaan tilavilta, toivottavasti tilavuuden tuntu ei katoa edes silloin, kun vihdoin pääsemme kantamaan huonekalut sisään.

Olemme myös keskustelleet yläkerran pohjoispuolen makuuhuoneen järvenpuoleisista sisäikkunoista. Nyt taitaa olla käynyt niin, että minä hävisin ensimmäisen erän, eikä ikkuna-aukkoja tehdä ainakaan muurauksen yhteydessä. A kyllä sanoi, että ne voidaan haluttaessa sahata jälkikäteen sisäseinään. Perustelut tukeutuivat arkkitehdin näkemykseen sekä siihen, että A pelkää olohuoneen valojen häiritsevän makuuhuoneessa nukkujaa.



Yläkuvista vasemmassa näkyy keskellä alakerran vessan oven paikka ja sen vieressä vasemmalla aikuisten makuuhuone. Ihan oikealla kuvassa kajastaa valo talon pääovesta, joka näkyy oikeanpuoleisessa kuvassa paremmin. Kuvan keskellä kulkee työhuoneen väliseinä, joka loppuu parioville varattuun oviaukkoon. Reikä lattiassa on porrasaukko kellariin ja samalla portaiden paikka yläkerran makuuhuoneisiin.

-J-



lauantai 1. kesäkuuta 2013

Auringonlasku

Pihasuunnittelijasukulaisemme mietti, paistaako pohjoisen puolelle tulevalle ilta-aurinkoterassille lopulta ollenkaan aurinko, joten tässä kuva kello 18.40. Toki näin alkukesästä aurinko on aika korkealla ja lehdet puissa vasta pieniä ja osa puistakin ehkä vielä nuoria, joten syksyllä/ parin vuoden päästä tilanne voi olla toinen.

Aurinkoinen ilta tulevan terassin paikalla.
Nyt Hukassa ovat jatkuneet vesieristys- ja laatoitustyöt ja saunan lattia on saatu lähes kokonaan laatoitettua, sekä suihkutilan seinät eristettyä välimerellisen turkooseiksi.

Eristetty suihkuseinä.
Eristetty ammeseinä.














Seuraavaksi A piikkaa hieman syvemmäksi suihkutilan viemärien "keskiränniä". Hän myös pohdiskeli tänään, miten keskirännin kanneksi saataisiin kätevimmin kiinnitettyä haluamamme puuritilä. Pohjahan ei ole mitenkään kaatojen takia vaaterissa, joten sinne ritilää ei oikein voi tukea.

Päärakennus Punahilkassa kellarin lattian styroxien päälle on asennettu raudoitusverkko valun, johtojen ja putkien tueksi ja myös väliseinien muuraus on alkanut ja edennytkin vauhdilla muissa kerroksissa. Kävin tänään työmaalla ja pohdiskelin A:n kanssa, jos yläkerran pohjoisen puoleiseen makuuhuoneeseen pitäisi sittenkin tehdä sisäikkuna, jotta sinnekin saataisiin olohuoneen ikkunoiden kautta järvinäköala. Se kun sattuu olemaan ainoa makuuhuone, josta järvinäköala puuttuu. Sellainen korkea ja kapea sisäikkuna sopisi hyvin heti oven viereen, jossa se ei edes häiritsisi mitään kalusteita. Tai vaihtoehtoisesti useampi neliön muotoinen pikkuikkuna päällekäin? Tässä vielä linkki pohjakuviin selvyyden vuoksi, eli puhun tuosta kuvissa toisessa kerroksessa talon yläreunassa portaiden vieressä olevasta makuuhuoneesta.

Tällaisia pohdintoja tällä kertaa.

-J-