sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Vähän kimmellystä

Yläkerran kylpyhuoneeseen saatiin tällä viikolla asennettua seinävalot. Lapset halusivat kimmellystä ja sitä he totisesti saivat! Valaisimien asentamisessa sai olla tarkkana, sillä valaisimien asennusreiät eivät olleet aivan suorassa. Tällöin valaisimet olisivat menneet hieman vinoon, ellei A olisi huomannut asiaa ja huomioinut sitä jo poratessaan valaisinten ruuvipaikkoja kylpyhuoneen seinään. Jos tämä ei olisi toiminut, B-vaihtoehtona olisi ollut lisätä valaisinten asennusreikien yhteyteen prikat, joilla ruuvit olisi saatu jäykistettyä täsmälleen oikeaan kohtaan asennusaukossa.

Sen lisäksi A on askarrellut sillan parissa. Sillan alapintaan A on sovitellut "kristallikukka"-spotteja, jotka kytketään ensi viikolla sähkärien toimesta. Onneksi spottien muuntaja osoittautui niin pieneksi, että sekin saadaan sijoitettua sillan keskellä kulkevaan alaslaskukoteloon. Korkeutta kotelolla on 5 cm, mikä riittää juuri sopivasti sekä spoteille että niiden pienelle muuntajalle.

Seinävalot lasten vessassa.


Sillan yläpinta on hyvällä vauhdilla muuntumassa kiitoradaksi. A sai tänään asennettua noin puolet sillan parketista ja lisäksi hän on mallaillut paikoilleen led-kiskoa (jota pitäisi olla tulossa useampi metri lisää ensi viikolla) ja kiskon viereen tulevaa parketinreunalistaa. Itse en ollut vastaavaa listaa aikaisemmin nähnytkään. Se on siinä mielessä nerokasta, että se on säädettävää.


"Kristallikukka"-spotit sillan alapinnassa.

Lista koostuu itse asiassa kahdesta osasta. Parketin alle on tarkoitus asentaa muovinen L-lista, jonka varteen työnnetään toinen metallinen L-lista. Tällöin listat näyttävät lähes E-kirjaimelta ilman keskimmäistä sakaraa. Ylemmän L-listan pystysuora osa muodostuu kahdesta levysta, joiden väliin alemman L-listan pystyosa työnnetään. Ja koska listoissa on väkäsiä, ne naksuvat tukevasti yhteen ja tällöin yhteiskorkeus on myös kätevästi säädettävissä esimerkiksi parketin korkeuden mukaan.

Ehkäpä tätä seikkaperäistä selostusta kuvaavammin asia selviää katsomalla kuvaa Duurin sivuilla, vaikkakin kuvassa näyttää olevan aivan pikkiriikkisen erilainen (vanhempi?) yhdistysmekanismi kuin meidän listassamme (ks. alakiskoinen päätelista).


Led-kiskon mallailua siltaan.

Meidän tapauksessamme A päätti vajaavaisen E.n tilalla asentaa listat Z:n muotoon, eli kääntää alemman listan toisin päin. Tämä siksi, että led-kiskon alle on laitettu täytepalaksi puuta, johon kisko on huomattavasti helpompi kiinnittää kuin parketin alle jäävään betoniin. Erityisen hienoa listoissa on se, että tämäkin oli mahdollista.

Led-kiskojen korkeuden säätäminen on hieman isompi ongelma. A ajatteli ratkaista sen kiinnittämällä kiskot silikonilla alustaansa, millä voi helposti säätää kiskojen korkoa muutaman millimetrin. Meille olisi tärkeää, että kiskot olisivat viereisen listan kanssa tasassa. Tällöin niiden päälle ei kertyisi liian helposti kaikenlaista pölyä ja likaa ja ulkonäkö olisi muutenkin huolitellumpi.

Mutta entä, jos led joskus hajoaa? Kuinka päällä olevan muovisuojan saa pois, jos kisko on kiinnitetty lattiaan? Maitolasin värinen muovilevy työnnetään paikoilleen kiskon päistä ja päädyt sijaitsevat meillä molemmin puolin seinää vasten. A mietti, jos hioisi kiskon päistä muovisuojan kannatuspidikkeiden väliä yläpuolelta jonkin matkaa hieman leveämmäksi, jolloin päällyksen voisi nostaa päistä pois paikoiltaan ja taipuvuutensa ansiosta liu'uttaa pois led-nauhan päältä.

Toinen ongelma on led-nauhan muuntaja. Muuntajan pitäisi olla asennusohjeiden mukaan 0,2 metrin päässä itse valaisimesta. Nyt muuntaja on suunniteltu sijoitettavan alakerran työhuoneen katossa sijaitsevaan koteloon. Sieltä matkaa sillalle on muutama metri, mutta koska led-nauha on sähkärien toimesta suunniteltu kytkettävän koko höskä peräkkäin, eikä esimerkiksi niin, että sillan eri puolten led-nauhat olisivat ominaan, tai haarautuisivat muuntajasta, saattaa muuntajan tehon kanssa tulla ongelmia. Valmistajan ohjeiden mukaan kyseinen muuntaja toimii parhaiten korkeintaan viiden metrin mittaisen led-nauhan kanssa. Toki valmistajalta löytyy ilmeisesti myös teho-led, johon saatamme joutua turvautumaan, jos sekään riittää. Sillan led-nauhan kokonaispituus (molemmat puolet yhteensä) yltää nimittäin lähes kahdeksaan metriin, lisäksi mukaan täytyy laskea toisessa päässä sillan leveys, 120 cm. A pohtii asiaa ensi viikolla sähkärien kanssa.

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti