perjantai 18. lokakuuta 2013

Kiukaan hormin asentelua

Hurja näpertely saunan kimpussa on jälleen jatkunut. Meille tuli Villa Hukan puukiukaan yhteyteen valmis hormielementti, jonka A päätti kasata itse. Näin työ eteni.

Ensin oli kiuas.

A kokosi ensin kiukaan. Sen kokoamisesta hieman enemmän aikaisemmissa kirjoituksissa, kuten myös hormin paikan koloamisesta paikoilleen.

Kiukaan yläosaan soviteltiin hormin lähtö.

Kiukaan yläosaan A asensi hormin ensimmäisen palan, jossa on mielestämme aika kivan näköinen savupelti. Hormin savupellin aukeamisen yhteydessä avautuvat myös ulkokuoren  ilmankiertoaukot. Alakuvassa näkyy 1500 asteen kuumuutta kestävä liimamassa, jolla hormin ensimmäinen osa kiinnitettiin paikalleen uros-naaras-periaatteella. Huomaa, että ilmastointiteippirullaa ei ole käytetty asennuksessa muuhun kuin tukemaan hormin osaa pystyyn liimamassan levittämisen aikana, ei itse asennuksessa. Ilmastointiteippi ei kestäisi kiukaan tuottamaa kuumuutta.


Kuumuutta kestävää liimamassaa hormin urospontissa.

Liimamassan tarkoituksena on varmistaa, että palamiskaasut eivät pääse vuotamaan hormin saumoista. Se siis tiivistää hormin liitoskohdat. Toki, jos hormi toimii moitteettomasti, eli vetää hyvin, sekin pitää osaltaan huolen siitä ettei saunatilaan pääse palamiskaasuja.

Tässä liitos paikoilleen asennettuna.

Löylyhuoneen hormia varten tehty aukko sisäkatossa eristettiin niin ikään huolella alumiinipaperilla ja tarkoitukseen valmistetulla alumiiniteipillä. Tässä kohtaa piti olla tarkkana, sillä jos hormia vielä olisi keikutteltu tai vedetty kovasti, teippi olisi repeytynyt.

Löylyhuoneen sisäkaton tiivistykset.

Hormi kulkee tämän jälkeen parven läpi. Siinä ei ole juurikaan mitään edellisistä poikkeavia työvaiheita. Sitten päästäänkin vihdoin katolle.

Hormin kaulus, jälleen kuumuutta kestävää liimamassaa.

Katolla hormin ja katon liittymiskohtaan tuli monta kerrosta vedenpitäviä eristeitä. Näitä olivat muun muassa  hormin tiivistekumimatto, katon pohjabitumi- ja lisäeristyskermi, joka hitsattiin aivan hormin juureen kiinni, sekä hormin juureen asennettu suojakaulus/juuripelti, joka näkyy alemmassa kuvassa. Kaikki tämä vielä peitettiin pintakermillä. Hormin yläosaan (ylempi kuva) tuli jälleen liimamassaa eristeeksi, pieni kaulus ja kuvassa näkyvät kiinnikkeet piipun kantta ja hattua varten.

Piippu kuvassa oikealla, katon bitumit jo kuurassa.

Alla kuvassa näkyy piipun yläosa ja hattu ehkä hieman paremmin. Koko piipun yläosakin kuului valmiina hormin kokonaistoimitukseen.

Lähikuva piipun yläosasta.

Nyt ollaan sitten kiukaan puolesta valmiita saunomaan, lauteet ja lasiseinät vain enää puuttuvat!

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti