sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Mikä tasoitustöissä maksaa?

Kulmavahvikeverkko kulmiin.


A innostui luennoimaan tässä erään illan ratoksi kuinka seinien tasoitustyöt lopulta tehdään kiviseiniin. Homma ei olekaan niin yksinkertaista kuin oletin. Ei mikään ihme, että tasoitustöihin uppoaa helposti useampi tuhatlappunen.

Jos seinässä on liikuntasaumoja, seinään liimataan ensin saneerauskipsilevyt, jotta tasoite ei myöhemmin halkeile. Seiniin levitetään kuulemma pohjalle tummanharmaa liimalaasti, joka helpottaa laastin tarttumista seinään. Liimalaastia käytetään paremman tartunnan ja tukiverkon kiinnittämiseksi. Tukiverkko upotetaan liimalaastin sisään. Tartuntaverkko on tuollaista samanlaista keltaista verkkoa kuin yllä olevassa kuvassa on ikkunan puitteen kulmaan laitettu.

Ensimmäinen tasoitekerros eli pohjatasoite.
Liimalaastin päälle levitetään hieman vaaleamman harmaa pohjatasoite. Tämän päälle tulee vielä hyvin vaalean harmaa pintalaasti, joka liipataan eli tasoitetaan huolellisesti tasaiseksi. Jokainen laastikerros tasoitetaan huolella ja ylimääräiset kohoumat hiotaan pois. Tarvittaessa pintatasoituslaastia voidaan hioa ja lisätä tarvittaviin paikkoihin.

Vasta kun seinäpintaan ollaan tyytyväisiä ja se on saanut kunnolla kuivahtaa (jokaisen vaiheen välissä), pinta maalataan pohjamaalilla. Tasoitusurakoiden hintaan sisältyy yleensä seinien pohjamaalaus, sillä seinän epätasaisuudet on helpointa erottaa vasta, kun seinä on kertaalleen maalattu perusvalkoisella. Jos tasoitefirma ei tarjoa automaattisesti pohjamaalausta, kannattaa se pyytää heiltä itse mukaan tarjoukseen. Lisäksi pohjamaalauksella saadaan aikaan pölynsidonta tasoitetuille pinnoille.

Aika monta työvaihetta nuo seinätkin näköjään vaativat, ja jos työ on tehty hyvin, niihin ei lopulta valmiissa talossa kiinnitä juurikaan huomiota (ellei korkeintaan johonkin hienoon tai erikoiseen pintamateriaaliin seinän pinnassa). Aikamoista!Tasoitetta on paikkailtu ja hiottu.
Toinen tasoitekerros.
Seinää ja yläkerran sisäkattoa pintatasoituslaastin jäljiltä.

Pinta on tasainen, seinä ja katto odottavat pohjamaalausta.
Oho, yksi sähköjohto unohtui roilotella!
Kellarissa tasoitettiin sisäkaton ontelolaatatkin.

Tuolla härvelillä kipsilevyt asennettiin kattoon.

Pohjamaalattua pintaa, tasaista tulee!

Ikkunat on suojattu muoveilla ja teipeillä.
-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti