torstai 17. lokakuuta 2013

Saunan sisätyöt etenevät

A on aina ehtiessään askarrellut Villa Hukan saunan kimpussa. Muurarit ja muut työmiehet sekä materiaalihankinnat ja kaikenlaiset suunnittelut vievät aika paljon A:n omasta rakennusajasta, ja edistystä hänen itselleen valitsemissaan rakennusprojekteissa tapahtuu hitaasti, mutta varmasti.

Saunasta puuttuvat vielä kiuas ja kiukaan hormi, lauteet ja väliseinän lasit lasiovineen. Hukan parvelta puuttuu vielä matala kiintokaapisto toiselta seinältä. Kaapiston sisään piilotetaan myös hormi ja ilmastoinnin putket.  Koko perhe odottaa jo innokkaasti ensilöylyjä Hukan lauteilla, mutta vielä pitää hetki malttaa mielensä.

Positiivista on, että sekä vessa että keittiön jääkaappi toimivat jo, joten lapset ovat nyt usein vierailleet isän "toimistolla" välipalalla. A on varannut Hukan tupaan muovisen terassipöydän, jonka ääressä hän voi työskennellä kannettavalla tietokoneellaan ja lapset voivat nauttia siinä eväitä. Näin A on helposti työmiesten tavoitettavissa, ja saa samalla hyvin tehtyä materiaalihankintoja ja suunnitelmia valmiiksi, pidettyä yhteyttä kaikkien rakennushankkeessa mukana olevien osapuolien kanssa, jne. 

Tässä kuvasarjaa saunan rakentamisen eri työtehtävistä.


Ylimmissä kuvissa on esitelty kiuas lähempää. Keskimmäisissä kuvissa näkyy myös kiukaan viereen rakennettu suojaseinämä. Kyseessä on paloturvallinen lujalevy, joka on toiselta puolelta laatoitettu ja toiselle puolelle tulevat saunan seinissä muuallakin käytetyt puupaneelit. Seinäkkeen päälle tulee luultavasti vielä kevyt ja ilmava kaiderakennelma, jotta pienimmätkään vieraat eivät vahingossa putoa ylälauteilta kiukaan päälle. Kun kiukaan hormi saatiin koottua (ei näy vielä näissä kuvissa), A pääsi viimeistelemään saunan sisäkaton paneloinnin. Paneelit ovat tässä vaiheessa jo aika niukilla, mutta riittävät kuitenkin luultavasti juuri ja juuri kaikkiin loppuihin viimeistelytöihin.Keskimmäisten kuvien reunassa näkyy myös vilaus A:n suunnittelemasta varsin järeästä lauteiden tukipalkista. Kyse on yli satakiloisesta rautapalkista, jonka A maalasi paikan päällä mustaksi. A mitoitti palkin niin, että se kestää kahdeksan satakiloista saunojaa kerralla vain muutaman millin taipumalla. Ja turvakertoimet päälle. Meidän lauteemme eivät notku!Alimmissa kuvissa näkyy laudepuitamme. Vasemmanpuoleisessa kuvassa puita on käsitelty kertaalleen mustalla saunavahalla ja laudat on nostettu kuivumaan. Oikealla puolella näkyy vielä käsittelemättömiä puita, jotka ovat siis lämpökäsiteltyä haapaa. Raidalliselta näyttävä lankku on lauteiden etureunaan tuleva liimapuulankku niinikään lämpökäsiteltyä haapaa. Osa laudepuista tilattiin valmiiksi määrämittaan pätkittyinä. Nuo lyhyemmät ylälauteiden puut eivät näy näissä kuvissa. A suunnittelee asentavansa laudepuut elementteinä siten, että ne saa tarvittaessa nostettua paloissa ylös esimerkiksi siivouksen ajaksi.

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti