lauantai 15. maaliskuuta 2014

Pilarin poisto ja sävypohdintoja

Meillä on eteisen ja olohuoneen välissä toisessa kerroksessa melkein neljän metrin mittainen ja 120 cm leveä silta. Silta on valettu betonista järeiden metallipalkkien varaan, jotka on puolestaan tuettu kantavien seinien varaan. Sekä eteinen että olohuone ovat siis siltaa lukuunottamatta kahden kerroksen korkuisia. Eteisen vieressä sillalle nousevat U-malliset portaat, joissa rakenteissa on käytetty metallia ja puuta (askelmat). Samassa kohdassa menevät myös kevytbetoniportaat kellariin. Kaiteet tulevat lasista.


Kuvan keskellä lattiassa jälki pilarin jäljiltä..

A laski alunperin sillan kantavuuden ja esimerkiksi taipumat huolella ja melko isoilla varmuuskertoimilla. Kuitenkin yläkerran valun yhteydessä hän alkoi epäillä laskelmiaan ja asensi varmuuden vuoksi portaiden nurkkaan yhden metallisen tukipilarin.

Viime viikolla työmaallamme kävi Gradon edustaja ottamassa mittoja portaita sekä kaiteita varten ja teimme tilauksen. A sai myös tarkan portaiden painon. A päätti laskea uudelleen sillan kantavuuden. Lopulta päädyimme poistamaan tukipilarin.

Sillan alapuolta paikkailtiin pilarin jäljiltä vain vähän.
Ei vara venettä kaada, mutta vain "varmuuden vuoksi" emme halua pilaria paikalleen jättää.

Nyt arvomme vielä portaiden väritystä. Eteisen ulko-ovesta on tulossa musta, samoin keittiö on mustavalkoinen. Haluaisimme ehkä kuitenkin portaista pelkästään valkoiset, ei mustavalkoiset. Mutta entä jos seinän valkoinen riitelee portaiden valkoisen kanssa? Olohuoneeseen olemme alustavasti harkinneet koivunväristä Karelian Saima Classicia. Pitäisikö myös portaiden askelmien olla siinä tapauksessa koivun väriset?

Eteisen ja kellarin portaiden laatoitus tulee hyvin eläväpintasesta luonnonkiveä muistuttavasta vaaleanharmaasta, josta löytyy myös parkettiin sopivia sävyjä. Valitsemamme eteisen laatta on Italgranitin Stone-d-sarjan Quarzite di Barge, joka on itse asiassa samaa sarjaa kuin saunarakennuksemme Villa Hukan tummat laatat. Totesimme silloin laatan laadukkaaksi ja luotamme siihen siis nyt myös päärakennuksessa.

Pohdimme juuri myös kylpyhuoneiden väritystä. Olemme löytäneet melko kivan kivimäisen karkean vaalean 60x60 cm laatan kylpyhuoneiden seiniin. Osa lattioistakin lukuunottamatta suihkunurkkauksia voidaan tehdä samasta isosta laatasta. Nyt mietin vain, kuinka hyvin saan vaaleat karkeat laatat ja saumat pidettyä puhtaina noinkin haastavassa tilassa? Toisaalta karkea laatta on hyvä liukkauden takia, jos haluamme isoja laattoja.


Eläväpintaisempi laatta on valintamme kylpyhuoneeseen.

Yhtenä vaihtoehtona alusta asti on ollut tehdä osa suihkunurkkauksen seinistä sekä lattia helmiäismosaiikista. Mitä enemmän olen helmiäismosaiikkeja kaupoissa kuitenkin katsellut, sitä vähemmän olen niitä meille halunnut. En jotenkin pidä mosaiikkilaatoista, sillä niiden mukana tulee iso määrä rumia saumoja. Nyt on siis haussa isoon laattaan sopiva 10x10 cm laatta suihkunurkkauksen lattiaan.

Toisaalta olen myös haaveillut jostain kimalluksesta kylpyhuoneisiin. Ehkä teemme sen sitten muilla keinon?

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti