keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Hukan huppu

Maanantaina oli ihanan aurinkoinen päivä pitkästä aikaa! Kävin työmalla pyörähtämässä ja ottamassa muutaman kuvan erityisesti saunan katosta, kuten tuli luvattua.

Samalla pohdin, että jos päärakennus on Villa Punahilkka, niin saunarakennukselle sopisi kaikessa mustuudessaan nimeksi Villa Hukka, joka muistuttaa sadun sudesta. Mietin myös Mummon mökkiä, mutta saunamme ei oikein luonteeltaan taivu herttaisen mummon mökiksi, joten Hukka on parempi.

Villa Hukka ja Hukan huppu eli katto.
Tässä katto nyt on kaikessa komeudessaan. On se kumma kuinka iloiseksi sitä voi tulla näinkin pienistä asioista. Vaikka kattoon tulee vielä yksi kerros bitumia, se näyttää jo ihan valmiilta, kun tuo ensimmäinen bitumihuopakerroskin on jo oikean värinen.

Päärakennus ja kantavat väliseinät sisääntulon suunnasta.
Päärakennuksessa on nyt muurattu kantavat väliseinät välipohjan korkoon asti. Oli jännä puikkelehtia harkkolavojen välissä ja katsella minkä kokoisia tilat oikeasti ovat. Takan paikkaa jäätiin vielä arpomaan. Onkohan se kuitenkaan hyvä keskellä lattiaa ruokailutilan ja olohuoneen erottajana, vai olisiko avarampi vaikutelma parempi? Silloin takka voitaisiin siirtää ulkoseinän viereen. Ns televisioseinälle portaiden eteen tuskin takkaa kuitenkaan haluamme, koska silloin televisiolle ei jää kovinkaan paljon tilaa takan ja terassin oven väliin. Voi olla, että toteutamme takan jälkiasennuksena, kun olemme hetken asuneet talossa ja kokeilleet takalle eri paikkoja käytännössä. Mies tarkisti rakennekuvista, että periaatteessa alapohjaelementtien kantavuus riittää lähes paikassa kuin paikassa, jos ei nyt ihan jättimäistä kivitakkaa rakenneta.

Saunarakennuksen räystäspuitakin maalataan jo mustiksi.
Lähipäivinä työmaalla tapahtuu paljon. Saunarakennuksen räystäiden maalaustyöt jatkuvat. Myös loput räystäiden otsalaudat kiinnitetään paikoilleen. Osa on jo tällä viikolla kiinnitetty näiden kuvien ottamisen jälkeen.

Maaurakoitsija on tilattu täyttämään päärakennuksen ympärillä oleva "vallihauta" huomenissa, mutta sitä ennen täytyy varmistaa, että kaikki mahdolliset maan alle jäävät johdot ja putkitukset on varmasti kunnossa. Lähisuvun miehet on hälytetty salaojan kaivuuhommiin ja työmaalla häärivätkin lapion varsissa oman ukkokultani lisäksi miehen veli M, sekä miehen siskon kihlattu R. Sää on aika kipakan kylmä, mutta lapiohommat nostavat silti hien pintaan. Toki helpommissa paikoissa salaojien kaivuuhommat jätetään kaivurin huoleksi.

Rakennukset kylpevät keskipäivän auringossa.
Kohta ylemmissä kuvissa näkyvät multakasat ovat toivottavasti jo huomattavasti pienempiä. Maatäytöt ovat siinä mielessä tärkeitä, että sen jälkeen pihalle saadaan huomattavasti enemmän tilaa rakennusmateriaalien säilömistä varten.
Päärakennuksen kellarin seinän patolevyt ovat paikoillaan.
Ylemmässä kuvassa näkyvät myös päärakennuksen paikoilleen asennetut patolevyt. Levyt on naulattu kiinni yläreunoistaan ja alhaalta ne pysyvät paikoillaan maamassojen takia. Patolevyjen tarkoituksena on pitää kosteus pois kellarin seinärakenteista ja ohjata mahdolliset maaperään imeytyvät sadevedet taloa kiertäviin salaojiin.

Ylemmässä kuvassa näkyy lisäksi, kuinka kellarin ikkunatkin on jo muovitettu. Varsinaiset päärakennuksen ikkunalasit asennetaan vasta kevätpuolella, kun Punahilkka on saatu muurattua valmiiksi, asennettua hilkka päähän ja erityisesti kiviseiniin liittyvä rakenteellinen kosteus poistettua ainakin suurimmaksi osin.

Saunarakennukseen on suunniteltu ikkuna-asennus viikolle 46, mutta siellä aiotaankin käyttää seinärakenteiden kuivaamiseen muun muassa lämmittimiä ja lisäksi ikkunoihin tiivistyvää kosteutta täytyy käydä asennuksen jälkeen säännöllisesti pyyhkimässä, jotta karmit pysyvät hyvinä. Toistaiseksi toivotaan lisää aurinkoisia ja kuivia päiviä, jotta seinät kuivuisivat mahdollisimman hyvin jo ennen ikkunoiden asennustakin.

Ihanaa, kun työt tuntuvat nyt etenevän näinkin vauhdilla!

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti