maanantai 19. marraskuuta 2012

Saunan ikkunat ja harjakaiset

Voi kuinka saunatupa näyttää nyt erilaiselta, kun rakennus sai ikkunat! Ja mustat smyygit näyttävät upean dramaattisilta erityisesti isoissa ikkunoissa!

Ikkuna-asennus käynnissä, isot jo paikoillaan.

Onneksi otimme Domuksen kaverit asentamaan ikkunat! Homma ei ollut kuulemma ollut helppo muun muassa räystäiden takia. Mietimme ensin, jos olisimme säästäneet ja asentaneet ikkunat itse, mutta kyllä varsinkin noiden isojen ikkunoiden asennuksessa on hyvä olla ammattiporukka, jolla on tarvittaessa myös omat vakuutukset kunnossa. Kun tuo saunatuvan iso ikkuna olisi omassa asennuksessamme paukahtanut rikki, olisi lasku voinut olla useampia tuhansia ja vakuutusyhtiön jälkeenkin useampia satoja euroja omavastuuna. Puhumattakaan harmituksen määrästä ja työmaan aikataulujen sotkeutumisesta.

Tältä tontilla näytti tänään puolilta päivin.

Ikkunoissa sattui ainoastaan yksi mittavirhe, joka on luultavasti isännän itsensä tekemä. Rakennuksen parven päätyyn tuleva iso ikkuna oli viisitoista senttiä liian matala. Onneksi kevytbetoni on siinä mielessä hyvää materiaalia, että jämäharkkopaloista saatiin salamannopeasti muurattua puuttuva pala ikkuna-aukon alareunaan ja asennus sai jatkua. Samoin harkkoja olisi ollut helppo sahata, jos joku ikkuna-aukko olisi ollut hieman liian pieni. Näin ei onneksi kuitenkaan käynyt. Toki isojen ikkunoiden kohdalla homma ei olisi ollut yhtä helppoa, joten oli hienoa, että niiden mitoissa A oli ollut tarkkana!

Päädyimme asentamaan ikkunat vain muutaman sentin päähän harkkojen ulkoreunasta, joten sisälle jää kivat ikkunalaudat. Puuverhouksen kanssa ikkunoiden alle tarvitaan noin viiden sentin syvyiset räystäspellit. Tämä siksi, että osa ikkunoista on niin matalia, että emme halunneet niiden näyttävän "ampuma-aukoilta" syvällä talon seinässä. Periaatteessahan ikkunat voidaan kivitaloissa asentaa mihin tahansa syvyyteen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että varsinkin jos on isoja ikkunoita ja kovin lyhyet kattoräystäät, säästyy edes hieman paremmin sadevesiroiskeilta ja valumilta ikkunoissa, jos ulkopintaan jättää edes vähän syvyyttä. 

Talossa on katto! Räystäät on maalattu jo maassa mustiksi.

Päärakennuksella juotiin viime viikolla harjakaiskahvit. Tällä viikolla kattotyöt ovat jatkuneet ja toivottavasti jo viikon sisään porukka pääsee asentamaan kattotiiliä. Kunhan saamme ne ensin tilattua. Kattotiilien määrän laskeminen ei olekaan mikään ihan yksinkertainen juttu, sillä katossa täytyy huomioida muun muassa kattokaltevuus, räystäiden leveydet, mahdolliset katon muodon muutokset, jne. Olemme suunnitelleet omalle katollemme sileää kattotiiltä (Bendersin Carisma), kaavan mukaisesti punaisena. Sileä tiili on kuitenkin sen verran arvokkaampaa, että mies koittaa laskea menekin mahdollisimman tarkasti.

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti