keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Saunarakennuksen pintamateriaalimietintöjä

Ollaan kovasti pohdiskeltu saunatuvan parkettivaihtoehtoja. Toisaalta ei huvittaisi laittaa saunaan niin paljon rahaa kiinni, kun sitä pitäisi säästää päärakennuksenkin sisustamiseen, mutta toisaalta parketti olisi silti tosi kiva. Ja eihän siinä tuvassa nyt niin montaa neliötä ole...

Tupa on vielä täynnä rojua, tässä ruokailunurkka.


Käytiin eilen Karelian Showroomilla katsomassa erilaisia vaihtoehtoja, kun ei ne netissä tai esitteissä näytä oikein miltään. Ajateltiin ensin, että öljytty parketti on meidän käytössä vähän hankala, kun epäiltiin sen olevan pehmeämpi kuin lakatun ja kun sitä pitää öljytä uudelleenkin 5-8 vuoden välein. Myyjä kuitenkin vakuutti, että kovuus on samaa luokkaa kuin lakatunkin ja täytyyhän lakattua parkettiakin huoltaa säännöllisesti. Ihastuimme melko rajuunkin lankkumaiseen parkettiin, tammi stonewashed black fade kartano. Toinen vaihtoehto voisi olla lämpimämmän ja tasaisemman sävyinen tammi oregano kartano ja mietimmepä jopa ihan vaaleaa saarniparkettiakin saarni natur vanilla matt 2s (linkissä kolmesauvaisena, kun ei kaksisauvaisena löytynyt). Eli niinkuin näkyy, sävyt menevät ihan ääripäästä toiseen.

Tupa keittiöön päin. Nurkkaan tulee minikeittiö, viereen portaat.


Ensimmäisessä ja toisessa vaihtoehdossa meitä huolettaa se, että parketti on petsattu vain päältä, jolloin kaikki syvemmät naarmut paljastavat alta puun alkuperäisen vaalean värin. Elävänvärisenä ongelma olisi pienempi ensimmäisessä vaihtoehdossa, jossa puun omaa väriä on muutenkin harjattu jo valmiiksi esiin. Viimeisessä vaihtoehdossa huolestuttaa se, että väri aikaa myöten kellastuu, vaikkakin parketin päällä on vaalea kuultolakka.

Parvelle ajattelimme joka tapauksessa laittaa jonkun vaalean edullisen laminaatin. Sisustussuunnittelijamme ehdotti kokolattiamattoa, mutta pelkään sen olevan liian vaikea puhtaanapidettävä 160 cm korkeassa tilassa, jossa aika ajoin seikkailee 3 lasta tai enemmän, oli matto kuinka "helppohoitoista" tahansa.

Tulevat suihkun paikat, vasemmalla sauna.


Kylpyhuoneessa meitä miellyttää tällainen (s.19) ilme ja väritys.  Oma ideamme esitteen inspiroimana on laittaa lattiaan isoa laattaa ja seinään erikokoisia kapeampia laattoja. Sisustussuunnittelijamme ideana koko kylpyhuoneen läpi kulkee suihkujen välistä lattiaa pitkin ammeen alle puinen säleikkö, jonka alla on lattiassa viemärikouru ja seinällä säleikön edessä ovat syvennyksessä saippuatelinehyllyt. Säleikön väri tulee saunan savuisesta lämpimän mustasta. Jotta tunnelma ei olisi liian hämyinen tumman saunan ja kylppärin harmaiden laattojen kanssa, täytyy kylpyhuoneen valaistus laittaa kohdilleen ja lisäksi harkinnassa on kylpyhuoneeseen vaalea katto kuitenkin samaa puupaneelia kuin saunan musta kattokin. Ja saunaan tulee tietenkin osa seinästä lasia, kuten nykyisessäkin kodissamme on.

Näkymä saunasta pesutilaan. Vessan seinä on vielä kesken.


Sitten täytyy vielä miettiä miten saamme vaalean ammeen sopimaan kokonaisuuteen. Luulen, että asia ratkeaa melko helposti valitsemalla ammeen taakse samaan laattaa kuin suihkupuolellakin on, mutta vain vaaleana. Ehkäpä myös tasaisen isokokoisena? Tämä vaalea kokonaisuus varmasti keventää muuten harmaata kylpyhuonetta.

Ammeseinä.


Suihkuhanoiksi mies unelmoi tuollaisesta kuin tässä linkissä suihkussa on, mutta nämä Grohen tuotteet taitavat olla tuskaisen kalliita. Kyseessä on siis tuollainen teollisuushenkinen Grohe Atrio Classic Ypsilon -termostaattisekoitin, jossa on kaksi vähän propellia muistuttavaa väännettävää valintanuppia päällekäin.

Tällä hetkellä todellisuus on vielä aika karu verrattuna suunnitelmiin ja esitteiden hienoihin kuviin, kuten näistä valokuvista näkee!

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti