sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Ei pöntömpi homma

Hukan pönttö on saatu paikoilleen. Hieman aikaa pöntön asennus viivästyi, sillä emme tajunneet tilauksen yhteydessä pyytää pidempää viemäriputkea mukaan. Vakiona tuleva putki on meidän seinän paksuudella liian lyhyt ja tarvittaessa pöntön toimittaja toimittaakin paketin mukana pidemmän putken, mutta sitä pitää tajuta pyytää. Hetken aikaa A ihmettelikin mitä ihmettä on asentanut väärin ennenkuin tajusi putken olevan liian lyhyt ihan hänestä riippumattomista syistä. Ohjeissa asiaa ei nimittäin mainita.

Lisäksi mies on laatoittanut suihkutilan seiniä. Niissä on taas pohdittu uudelleen laattajakoja ja rytmityksiä. Lopulta A päätyi laatoittamaan jokaisen seinän erikseen ja esimerkiksi tämän suihkuseinän puoliskot toistensa peilikuvina, ei juoksevana (ks. pystysaumat). Samoin hän pyrkii tekemään oviseinillä. Kaikkia tällaisia yksityiskohtia sitä ehtii hiomaan, kun tekee työt itse. Toisen työmaalla työskentelevä laatoittaja olisi luultavasti tehnyt seinät vain juoksevalla jaolla, vaikka tämä ei vaadi juurikaan enempää työtä, vain vähän pohtimista. Lisäksi A mitoitti laattajaon niin, että hankalimmat läpiviennit osuvat suunnilleen saumoihin, jolloin kolot on helpompi tehdä.

Laatoitettua suihkuseinää.
Seuraavaksi odottelemme työmaalle Hukan ulkoverhouspaneeleja. Niiden pitäisi saapua ihan näinä päivinä. Tässä eräänä päivänä vanhan talomme edessä käväisi puutavaralastissa oleva rekka ja A heti mietti, olisiko rekalta menneet laskutus- ja toimitusosoitteet sekaisin, mutta eihän kuorma sitten lopulta ollutkaan meille tarkoitettu. Innokkaasti siis odotellaan jo verhoilua!

Myös sokkelin pintamateriaalin valitsimme lopullisesti muutama ilta sitten. Otamme Yki rouhepinnoitteen mustana. Materiaali on hieman pienempirakeisempaa kuin perinteinen kivipinnoite, joten se sopinee sokkeliimme hyvin. Keskustelimme myös valmistajan ohjeesta pinnoittaa sokkeli ensin silikonimaalilla kalkkeutumisen estämiseksi. A ei kuitenkaan mielellään tee sitä, sillä hänestä sokkelin hengittävyyden tukkiminen ei ole hyvä idea, vaikka kyse on tuulettuvasta alapohjasta eikä esim. kellarin seinästä. Hänen  mielestään rakenteiden täytyy päästä tarvittaessa kuivumaan vapaasti. Minä taas olen huolissani siitä, näyttääkö sokkelimme parin vuoden päästä sellaiselta valkoisen juovikkaalta kalkin takia, mustassahan kalkki erityisesti näkyy, mutta A sanoi, että tarvittaessa sokkelia voi sitten pestä tai maalata uudelleen. Tiedä nyt sitten, onko ratkaisumme oikea, mutta tällä mennään.


Pintamateriaaleja odotetaan, jotta Hukka saisi mustan "turkkinsa".

Joka tapauksessa arkkitehtimme käväisi sattumalta yhtenä päivänä työmaalla ja oli kanssamme samaa mieltä siitä, että musta sokkeli sopii rakennuksiimme erinomaisesti. Hän myös kehui sitä, kuinka olemme saaneet kivasti toistettua mustaa teemaa Hukan sisämateriaaleissa. Kehuja on aina kiva kuulla, vaikka ansio kuuluukin enemmän sisustussuunnittelijallemme!

Punahilkassa ovat jatkuneet väliseinien muuraukset ja nyt on alakerta jo valmis. Oli muuten aika nopeaa! Seuraavaksi alkavat hahmottua yläkerran lastenhuoneiden mittasuhteet, kun seinää alkaa nousta sinnekin. Alakerran tilat vaikuttavat vielä toistaiseksi myös hurjan korkeilta, kun lattiasta puuttuu kymmenisen senttiä pintavalua ja muita materiaaleja. Vaaleat seinät saavat tilat myös vaikuttamaan tilavilta, toivottavasti tilavuuden tuntu ei katoa edes silloin, kun vihdoin pääsemme kantamaan huonekalut sisään.

Olemme myös keskustelleet yläkerran pohjoispuolen makuuhuoneen järvenpuoleisista sisäikkunoista. Nyt taitaa olla käynyt niin, että minä hävisin ensimmäisen erän, eikä ikkuna-aukkoja tehdä ainakaan muurauksen yhteydessä. A kyllä sanoi, että ne voidaan haluttaessa sahata jälkikäteen sisäseinään. Perustelut tukeutuivat arkkitehdin näkemykseen sekä siihen, että A pelkää olohuoneen valojen häiritsevän makuuhuoneessa nukkujaa.Yläkuvista vasemmassa näkyy keskellä alakerran vessan oven paikka ja sen vieressä vasemmalla aikuisten makuuhuone. Ihan oikealla kuvassa kajastaa valo talon pääovesta, joka näkyy oikeanpuoleisessa kuvassa paremmin. Kuvan keskellä kulkee työhuoneen väliseinä, joka loppuu parioville varattuun oviaukkoon. Reikä lattiassa on porrasaukko kellariin ja samalla portaiden paikka yläkerran makuuhuoneisiin.

-J-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti