sunnuntai 4. elokuuta 2013

Asuntomessut 2013: Sekalaista mieleen jäänyttä

Kävimme asuntomessuilla Hyvinkäällä jo muutama viikko sitten, mutta tekstin kirjoittaminen vaati hetken sulattelua.

Ylesilmeeltään messut olivat mielestäni perinteistä asuntomessua ja pintapuolisesti miettien mitään mullistavaa en messuilla kohdannut. Kaikenlaisia pieniä yksityiskohtia mieleen jäi kuitenkin, tässä niistä muutamia.

Keskityimme messuilla erityisesti ulko- ja sisävaloihin sekä sisäpintamateriaaleihin. Erityisesti ulkovalot tuottivat pettymyksen, sillä niistä en löytänyt yhtään omaa silmää miellyttävää tai tavanomaisesta poikkeavaa ratkaisua. Valaistuksista ja pintamateriaaleista koitan kirjoittaa omat jutut jos/jahka jaksan, mutta tässä nyt ensin kaikkea muuta sekalaista.

Anteeksi, että kohdetiedot puuttuvat, tein tänäkin vuonna sen virheen, että olin liian laiska tekemään kirjallisia muistiinpanoja kuvien tueksi.

Huopakukka.

Seinälle laitettu huopakukka parantaa hieman akustiikkaa ja tällaisen keskelle voisi vaikka laittaa kellonviisaritkin. Kiva väripilkku!


Lasiset suojakaiteet ikkunoissa.

Majassa oli ikkunoiden eteen tulevat pakolliset suojakaiteet toteutettu huomaamattomasti lasilla. Tällaiset mekin haluamme!

Palikkanaulakko.

Insinöörinä A ihastui tähän naulakkoon. Hän alkoi heti miettiä, voisiko lisäksi osan koukuista toteuttaa niin, että ne voisi kääntää esiin vain tarvittaessa. Kuvan telineessä koukut vaikuttivat kiinteiltä. Mietimme, että Villa Hukassa portaiden alle tai viereen voisi toteuttaa vastaavan saunan puupaneelien sävyisistä pikkupalikoista. Tai väreinä voisi käyttää vaihtoehtoisesti katon valkoista, laattojen harmaata ja tuota saunan puun sävyä.

Lisäksi huomasimme, että monessa kohteessa oli esimerkiksi saunan ovenkahvoja käytetty luovasti naulakkoina. Taitaa olla jonkinlainen trendijuttu sekin! Kuvaa en ottanut, kun pidimme yllä olevasta naulakkoratkaisusta enemmän.


Efektikaapit.

Eräässä kohteessa oli useampi kaappi, jossa kaapin keskelle oli tehty erivärinen neliö. Tällöin kaapista tuli vaikutelma, että keskellä sijaitseva pienempi neliö aukeaisi ikäänkuin erikseen, vaikka todellisuudessa ovi oli isompi kaksivärinen. Jännä illuusio, josta tuli vähän mieleen myös takka.


Nurmikonreunakivihylly.

Monissa kohteissa oli jälleen hyödynnetty myös ylijäänyttä rakennusmateriaalia luovalla tavalla. Kivistä oli rakennettu kukkapenkkejä, betonista valettu puutarhakalusteita, puupölkkyjä käytetty jakkaroina ja pöytinä, jne. Yllä olevassa talossa näin ainakin itse ensimmäistä kertaa nurmikonreunakivien toisenlaisen hyötykäyttökohteen kirjahyllynä.
 

Leveät polkukivet.

Pihapolunkin voi tehdä eri tavalla. Yllä kuvassa polku on muodostettu leveästi asetelluista kivistä. Kivan graafinen lopputulos, jolle tämä kuva ei anna oikeutta!


Sisäseinäakvaario

Teksteistämme onkin jo varmasti käynyt ilmi, että pidän sisäikkunoista. Tästä ratkaisusta piti myös A. Akvaario on upotettu väliseinän läpi niin, että itse akvaario lepää kodinhoitohuoneen tasolla ja näkyy oleskelutiloihin. Ennen vanhaan näitä näki enemmänkin vanhoissa elokuvissa ja ravintoloissa. Hauska idea joka tapauksessa!


Hanan kotelointi.

Villa Hukassahan toteutimme suihkut seinän sisään. Ei mikään helppo ratkaisu vuotokoteloiden takia. Yllä kuvassa myös vessan hana on sijoitettu kotelon sisään mikä on ihan hyvä ratkaisu sekin, varsinkin, kun kotelo ei jatku ylös asti. Näin hanan päälle muodostuu kätevä hylly ja syvennys peilille. Tämän voisi myös toteuttaa astetta helpommin kuin suoraan seinän sisään asennettaessa. Kaikkiaan tyylikkään näköinen ja tilaa säästävä kokonaisuus!


Taidetta ulkona.

Taideteoksen voi sijoittaa myös ulos, jos se on säänkestävä. Tässä on taide myös valaistu kauniisti. Olen itsekin miettinyt millaisia katseenvangitsijoita keksisin meidän rakennusten ulkoseiniin ulkovalojen lisäksi.


Viidakkohuone.

Lastenhuoneista tyylikkäin messuilla oli ehdottomasti tämä viidakkohuone. Siitä näkee, että oli huoneen teema mikä tahansa, kun sen vie rohkeasti loppuun asti, tulee ratkaisusta herkullisen ihastuttava. Saa nähdä mitä me lastenhuoneisiin keksimme, keskimmäinen lapsemme on jo ehtinyt toivoa huoneeseensa kultaista seinää!


Sadevesikeräinratkaisu.

Olen haaveillut jonkinlaisesta sadeveden talteenottojärjestelmästä pihan kastelua varten. Katselimme joillain rakennusmessuilla taannoin jopa maan alle upotettavaa vesisäiliötäkin, mutta niiden hinnat ovat aivan liian korkeita. Halvemmaksi tulee hankkia perinteinen sadevesitynnyri, johon päälle viritetään joku verkko roskien välttämiseksi, kansi turvallisuuden takia ja sen jälkeen ruma tynnyri naamioidaan esim. puupömpelillä. Saa nähdä miten A toiveeni ratkaisee. Kuvassakin on ihan siistin näköinen ratkaisu, mutta säiliö näyttää vähän pieneltä.Kivetty penger.

Jokin tämänkaltainen ratkaisu meille tulee ainakin naapurin rajalle korkoerojen vuoksi. Kohteessa kivet oli kiinnitetty ilmeisesti betonilla, eikä se tehnyt kokonaisuudesta yhtään rumempaa.


Vuolukiviaita.

Ihastelimme messuilla myös erilaisia vuolukiviaitoja, joista tämä malli sopisi meille ehkä parhaiten. Tyyristähän tuollaisen tekeminen on, mutta on se hienokin! Tässä kuvassa on muuten kokonaisuutena kiva eri materiaalien ja värien yhdistelmä.


-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti